Vattenskoterkörkort - bra eller dålig idé?

Det finns numera ett krav på körkort för att köra en vattenskoter. Men samtidigt finns det många röster som tycker att det är onödigt och slöseri med resurser.

En varm och solig sommardag kan det vara en härlig aktivitet att ge sig ut på sjön eller havet med en vattenskoter. Men för den som inte är van vid att köra skoter, eller som inte har körkort för andra fordon, kan det bli en tur som snabbt kan bli farlig för föraren eller andra människor som rör sig i vattnet.

Eftersom en vattenskoter kan komma upp i ganska höga hastigheter så är det sedan 2022 krav på körkort för vattenskoter i Sverige. Något som flera andra länder har haft i flera år.. Men det finns lika många som säger att de tycker att det inte ska behöva krävas körkort för att köra en vattenskoter.

Att ta vattenskoterkörkort

Idag finns det många likheter mellan att ta ett körkort för bil och att ta ett jetski-körkort. Det vill säga det krävs både kunskaper inom teori och praktik. Och om det är någon som har ett körkort för vattenskoter i ett annat land, och vill köra i Sverige, så krävs det att föraren uppvisar det utländska körkortet för vattenskoter.

För den som är intresserad av att ta körkort för vattenskoter finns det många olika utbildningscenter att söka sig till. Enklast är att göra en sökning via internet på vattenskoter, eller jetski, och körkort, samt orten där du vill ta ditt körkort.

19 Jul 2023