Så blir du en skicklig och säker motorcyklist

Att köra snabbt kan vara fantastiskt, men det kan också vara farligt. Vad är viktigt att tänka på i trafiken? Är det svårt att ta körkort för motorcykel? Här är några tips för dig som vill ta körkort för moped, bil eller motorcykel.

Vi lär oss de grundläggande trafikreglerna redan när vi är små. Hur man korsar gatan på ett säkert sätt eller att det är viktigt att ha på sig en cykelhjälm. I Sverige har vi haft olika kampanjer som informerar oss om vad som gäller i trafiken. Ett stort evenemang var när vi bytte till högertrafik i september 1967. Vägmarkeringar byttes ut från gula till vita linjer och varningsskyltar för till exempel älgar gjordes om och spegelvändes. Blåljus infördes för utryckningsfordon, vilket gjorde Sverige till det enda landet i världen där de används.

Särskilt viktigt för motorcyklister

Du kommer att lära dig det mesta när du tar MC-kortet i Stockholm, men här är några allmänna tips som du kan använda redan idag. Det är lätt att bli fartblind, så ha respekt för bromssträckan och håll avstånd till andra fordon. Tyvärr kan det hända att bilister inte ser dig. Det kan bero på att du ligger i deras döda vinkel eller att tvåhjuliga fordon är mindre än fordon med fyra hjul. Det kan vara farligt, så var alltid uppmärksam.

Att köra i grupp kräver extra uppmärksamhet. Om du nyligen har tagit körkortet är det bäst att köra längst fram i gruppen så de mer erfarna kan se dig. Ofta används motorcykeln bara under sommaren, så träna innan du ger dig ut på en ny säsong. Bromsteknik och motorhantering bör sitta i ryggmärgen. Var extra uppmärksam på väglaget. Frosten på morgonen, höstlöven eller groparna på vägen kan göra din körning farlig.

Är du intresserad av att ta MC kort? Kolla in denna sida: www.mckortstockholm.se

14 Apr 2023